Samfund & Sundhed / Kommunen / Det sker i....
Hospital
Institutioner
Jobformidling
Kirker
Kommunen
Læger
Offentligt
Pers. afvænning
Politi & Beredskab
Renovation
Skoler & uddannelser

LOG IND

E-mail


Password
Opret bruger

Glemt password

LINKS

Helsingør Kommune

Turist links

Udvikling Nord

HamletScenen

Helsingør Kommunes Biblioteker

Helsingborg Kommune


TIP EN VEN

Tip en ven

BIOGRAFER

Cinema Center
Helsingør Skolebio

Det sker i.... E-mail 
  |  Forside | Lokal Kunst | Nyheder | Kalender |

NYHEDER [ Modtag Nyhedsbrev ]  

Sofiero Slot: Hyllad kvinna - och kronprinsessa - uppmärksammas på Sofiero
13.03.20
År 2020 hedrar Sofiero minnet av kronprinsessan Margareta och hennes gärningar. Bild ur Helsingborgs museers samling.

I år är det hundra år sedan kronprinsessan Margareta dog. Den moderna prinsessan var en pionjär och förebild för många kvinnor. Med sin konstnärliga talang och kunskap om växter lade hon grunden till trädgården på Sofiero Slott i Helsingborg. År 2020 hedras Margaretas minne med olika evenemang i parken samt ett författarbesök av prinsessan Christina.Kronprinsessan Margareta, som sommarbodde på Sofiero slott i början av 1900-talet, är en av slottsträdgårdens viktigaste personer genom tiderna. När hon och kronprins Gustav Adolf fick Sofiero i bröllopspresent 1905 skapade prinsessan målmedvetet en levande och vacker trädgård i engelsk stil.

Mycket av det som syns i parken idag är ett resultat av kronprinsessans idéer. Men även nyare inslag är skapade i hennes anda. För Sara Bratt, som är Sofieros trädgårdsdesigner idag, är det viktigt att behålla känslan av privatträdgård och att förmedla den odlarglädje som Margaretas rabatter utstrålade.

? Kronprinsessan var djärv och inte rädd för att testa nya idéer. Hennes nyfikenhet och framåtanda följer oss i arbetet än idag, säger Sara Bratt.

UTSTÄLLNING: I kronprinsessan Margaretas fotspår
Säsongen 2020 hedrar Sofiero minnet av kronprinsessan Margareta genom guidade turer, en minnesutställning i Rhododendronhuset och skyltning i parken som belyser hennes gröna avtryck. Rhododendronrabatterna har blivit något av ett signum för Sofiero och Margareta var initiativtagare även till denna blomsterprakt. Läs mer

FÖRFATTARBESÖK: Hon kallades Daisy - av prinsessan Christina Fru Magnuson
Kronprinsessan Margaretas liv uppmärksammas i en ny bok skriven av prinsessan Christina Fru Magnuson. I Hon kallades Daisy tecknar prinsessan Christina ett porträtt av sin farmor, som hon aldrig fick lära känna. Kronprinsessan Margareta dog bara 38 år gammal, för exakt hundra år sedan, höggravid med sitt sjätte barn. Hon sörjdes av ett helt folk. I boken berättar prinsessan Christina bland annat om Margaretas varma engagemang för människor och om hennes konstnärliga talang och stora intresse för trädgård. Hon kallades Daisy ges ut av Bonnier Fakta i april och är skriven i samarbete med Carl Otto Werkelid.

·         Den 15 maj, när Sofiero står i sin vackraste rhododendronskrud, kommer prinsessan Christina och Carl Otto Werkelid till Sofiero för att berätta om boken.


Sofiero slott och slottsträdgård utanför Helsingborg är en plats där kunglig tradition möter experimentlusta och grönskande nyfikenhet. Parken har Sveriges största rhododendronsamling och är en oas för såväl trädgårdsfrälsta som barnfamiljer.

Sofiero slott och slottsträdgård ingår i Helsingborg Arena & Scen som är ett av Nordens större kultur- och evenemangsbolag. Helsingborg Arena & Scen ägs av Helsingborgs stad.

.

Läs mer på sofiero.se

SØG

Indtast søgeordAugust 2020


Ma Ti On To Fr
12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31------
Forrige | Dagen i dag | Næste

NYHEDER

Sofiero Slot: Hyllad kvinna - och kronprinsessa - uppmärksammas på Sofiero
År 2020 hedrar Sofiero minnet av kronprinsessan Margareta och ...
Helsingør Campingplads en åbent hele året
Kom i bil, i campingvogn eller autocamper - der plads til det hele.
Danhostel Helsingør Vandrehjem - Er det bedst placeret vandrehjem på kysten
En enestående beliggenhed ved indsejlingen til Øresund, dejlig ...
ForSea Vi sejler fortsat på overfarten Helsingør-Helsingborg
ForSea fortsætter med at sejle mellem Helsingør og Helsingborg, ...