Helsingborgs Statsteater: ”Vi är Luftens drottning”

Höstens första premiär på Storan – ”Vi är Luftens Drottning” – är en unik uppsättning som blandar nycirkus och teater i ett hisnande vackert scenrum. I denna poetiska helaftonsföreställning medverkar några av världens främsta luftakrobater och de befinner sig ofta högt ovanför scengolvet. Det här är en upplevelse för öga, öra och hjärta. ”Vi är Luftens Drottning” presenteras i samarbete med Stockholmsbaserade Kompani Giraff.

På den tunna linjen mellan havsdjup och himmel har ett skepp seglat sedan urminnes tider. Ombord lever artister som vigt sina liv åt cirkuskonsten. Luftens drottning var en gång huvudpersonen och höjdpunkten i den föreställning som spelas upp i varje hamn och som inte liknar något annat. Men tiden börjar göra sig påmind och hon är tvungen att göra upp med sitt förflutna. Vem är man när man inte längre kan flyga högt? När åldern tar ut sin rätt och allt man har kvar är minnen och längtan?

”Vi är Luftens drottning” är en fri tolkning av Pauline Wolffs mörkt skimrande roman om en särskild ätt av luftakrobater, ett släkte som i sekler av hemlig strävan, som ett arv från mor till dotter, äntligen har uppnått sitt förbjudna mål och lärt sig att flyga. Föreställningen är en poetisk kärleksförklaring till cirkuskonsten, en berättelse om kroppens och konstens fulländning, om moderskap, modersarv och uppbrott. Om åldrandets obönhörliga villkor och att behöva släppa taget för att kunna bli fri.

”Vi är Luftens drottning” är en samproduktion mellan Stockholmsbaserade Kompani Giraff och Helsingborgs stadsteater. Kompani Giraff har lång erfarenhet av att producera visuella och egenartade cirkusföreställningar med en passion för vardagens magi. Läs en intervju med regissören Viktoria Dalborg här >

Luftens drottning spelas på Storan 16 september till 16 oktober 2022.

På scen:
Elisa Bitschnau – statisk trapets, dansakrobatik
Justin Collas – dansakrobatik
Françoise Fournier – dansare, skådespelare
Sam Ramos Imbeau – Korean Cradle
Giulia Scamarcia – svingtrapets, luftring, dansakrobatik
Manda Rydman – luftring, dansakrobatik
Ronja Särkiniemi – Korean Cradle
Matthew Horton – riggare
Erik Berkey – riggare

Regi: Viktoria Dalborg
Dramatisering och dramaturg: Mia Winge
Musik: Magnus Larsson
Koreografisk bearbetning: Katarina Lundmark
Scenografi & kostym: Sus Soddu
Ljusdesign: Sofie Gynning
Maskdesign:
 Jenny Arstam
Magikonsult: Axel Adlercreutz

För mer information och intervjuförfrågningar:
Mira Jalamo, mira.jalamo@helsingborg.se, 0721-88 54 99

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier


 

Helsingborgs stadsteater invigdes 1921 och är en av Sveriges äldsta stadsteatrar. Målsättningen är att vara en av regionens ledande kulturinstitutioner med en bred, kvalitativ och angelägen repertoar som speglar vår samtid och mångfald. Helsingborgs stadsteater är en del av Helsingborg Arena & Scen AB.
www.helsingborgsstadsteater.se